top of page

Det här är Iphone 8


Iphone 7S, Iphone 8 och Iphone 7S Plus.

Som Apple-användare sedan 1993 och i egenskap av ”techmurvel” sedan 2001 tycker jag mig vid det här laget kunna Apple. Få saker förvånar mig när det gäller det här amerikanska IT-företaget, sannolikt av de enkla anledningarna att jag dels noggrant bevakat varenda produktlansering sedan början av 00-talet, dels i egenskap av användare lärt mig förstå hur Apple resonerar kring konsumentelektronik på ett fundamentalt plan. Därför är det lätt för mig att skilja galna förhandsrykten från rimliga, och det är en enkel match att förutspå vad som komma skall när en ny produktlansering står för dörren. Som techjournalist är de i särklass två vanligaste frågor jag får sedan några månader tillbaka dessutom:

När kommer Iphone 8?

Vad tror du om Iphone 8?

Jag tänkte besvara båda frågorna i det här blogginlägget, och även redogöra för hur jag resonerat.

Låt oss börja med bilden här ovanför. Den visar de tre smartphone-enheter som Apple förväntas släppa i höst. På vänster och höger kant ser vi Iphone 7S samt 7S Plus. I mitten ser vi Iphone 8. Det är min fasta övertygelse, av flera anledningar. En är att flera av varandra oberoende bildläckor som påståtts föreställa Iphone 8 som cirkulerat under den senaste tiden har visat exakt samma enhet.

Dessutom stämmer bilden överens med tidigare läckor föreställande såväl skisser och ritningar på Iphone 8 som påstådda prototyper på tillbehör till telefonen. Det är sällsynt att så många med varandra överensstämmande bilder dyker upp i rykteskarusellen. Senast det hände var det Iphone 7 som stod i begrepp att lanseras, och de samstämmiga bilderna visade sig vara riktiga den gången. Att samma redaktörer, techbloggare och Twitterläckare skulle ha helt andra källor än de hade förra året faller på sin egen orimlighet. Utöver det så rimmar både den här bilden och de videoklipp som dykt upp till 100 procent med de förhandsuppgifter som jag tror stämmer. Låt oss titta närmare på just den saken.

Skärmen

Iphone 8 får en OLED-skärm på 5,1 tum. Allt annat vore en rejäl skräll. Ryktet om en skärmstorlek på 5,1 tum kommer från flera olika källor hos Apples underleverantörer och har spridits vis flera olika läckare och analytiker, samtliga med ett gediget facit när det gäller förhandsrykten inför Apple-lanseringar.

Skärmstorleken rimmar dessutom utmärkt med uppgifterna om en slopad hemknapp, då den effektiva bildytan blir samma som för Iphone 7 Plus och 7S Plus, fast med en extra bit längst ned på skärmen där den virtuella hemknappen kommer att husera (se bilden ovan).

Att det blir OLED har mer eller mindre avslöjats av att skärmpartnern Samsung Display plötsligt fått eld i baken när det gäller att bygga ut produktionskapaciteten för OLED-skärmar och att Apple samtidigt fört diskussioner med LG om att gå in med stora pengar i deras skärmverksamhet, för att säkra tillgången. Upplösningen kommer inte att vara enorm, utan landar sannolikt på 750 x 1 334 pixlar. Detta av den enkla anledningen att högre upplösning inte genererar någon nämnvärd skillnad på en så liten skärm.

Touch ID

Det har förekommit mängder av rykten om att Apple skulle ha en fingeravtryckssensor inbyggd under skärmglaset på gång med Iphone 8. Det stämmer inte. Teknologin finns förvisso redan för att massproducera den typen av skärmar, men den är fortfarande alldeles för dålig. Inte minst är den långsam, men framför allt så resulterar storskalig produktion av den typen av fingeravtryckssensorer också i alltför många felaktiga enheter för att det ska vara lönsamt.

Vad som däremot blir verklighet är en virtuell hemknapp i stället för en fysisk. Men det är förstås ingen lösning som kräver någon banbrytande teknik på samma sätt som en fingeravtrycksläsare. Många gör dock inte den distinktionen, utan pratar om hemknappen som om den vore samma sak som en fingeravtrycksläsare.

Så hur sker autentiseringen då? Ja, många har gissat på en fingeravtryckssensor på bakstycket av telefonen, eller rent av på sidan av den. Jag gissar på att det inte blir någon fingeravtryckssensor alls. Detta dels av den enkla anledningen att de bilder som läckt ut vittnar om att någon sådan yta inte existerar på enheten, dels på grund av de många patent som Apple nyligen beviljats kring teknologi för ansiktsigenkänning i 3D. Det vore också väldigt otypiskt Apple att lansera en fingeravtryckssensor som skiljer sig fundamentalt från dem man redan lanserat, något som skulle förvirra konsumenterna. Så glöm Touch ID. Det är 3D-ansiktsscanning som gäller med Iphone 8. Och sannolikt så aktiveras den genom att man trycker lite extra länge på den där virtuella hemknappen. Se där! Bibehållet handhavande, men med ny teknologi. Väldigt Apple, om du frågar mig.

Processorn

Apple tog ett gigantiskt steg med den nuvarande A10-processorn, som gjort Iphone 7 till ett veritabelt jehu och gav en 40-procentig prestandaökning på CPU-sidan gentemot A9-processorn. Tittar man på grafikprestandan så ökade den med hela 50 procent. Kanske skulle man kunna tänka sig att det inte finns mer än högst marginella hastighetsförändringar att vänta sig?

Men faktum är att prestandan kommer att förbättras avsevärt. Underleverantören TSMC, som fått kontraktet på att tillverka den A11-processor som kommer att sitta under skalet på Iphone 8, fick det av en god anledning: Man har en så kallad 10-nanometersprocess för tillverkning av chipp klar. Det innebär grovt förenklat att man får in mer prestanda på mindre yta än vad dagens 16-nanometersprocesser medger. Och det innebär dessutom en lägre energiåtgång.

Exakt vad det innebär i form av upplevd prestandaförbättring är självfallet svårt att säga, men relativt 16-nanometerschipp så ska den generella hastighetsökningen för 10-nanometerschipp ligga på runt 20 procent, samtidigt som energiförbrukningen blir 40 procent lägre.

De flesta bedömare menar att vi med Iphone 8 därmed kan väntas oss en smartphone med prestanda som kan mäta sig med en desktopdator.

USB-C/Trådlös laddning

Iphone 8 kommer att få en USB-C-laddare. Det innebär inte att telefonen får en USB-C-port, utan att laddaren kommer att ha en USB-C-anslutning för sladden. Lightning till USB-C, helt enkelt. Att den saken är ställd bortom allt rimligt tvivel handlar huvudsakligen om att Apples Macbook Pro-datorer nu mer kommer med USB-C-portar och inte den äldre typen av USB-anslutningar. Det ska inte behövas en dongle för att ansluta en ny Iphone till en ny Macbook Pro. Iphone 8 kommer att ha stöd för trådlös laddning. Apple blev nyligen medlem i ett konsortium för trådlös laddningsteknik, något man självfallet valde att bli av en anledning. Och man har redan varit och nosat på företeelsen med Apple Watch. Men det kommer inte att följa med någon laddningsplatta med Iphone 8. Detta då det dels skulle göra enheten för dyr, dels inte visat sig vara någon så kallad ”dealbreaker” för konsumenterna. Dessutom är vinsten med en laddningsplatta marginell gentemot att ladda med sladd (enheten måste fortfarande placeras på en viss plats under viss tid). Så Apple kommer att nöja sig med att stödja tekniken, och den som vill ladda trådlös får köpa till hårdvaran mot extra pengar.

Augmented Reality

Apples vd Tim Cook har ägnat det senaste året åt att prisa AR (augmented reality) på olika sätt. Framför allt har han framhållit dess överlägsenhet ur användarsynvinkel gentemot VR, som Apple som bekant inte är särskilt intresserade av. Den här hållningen har väckt idén om att Iphone 8 skulle vara något slags AR-orienterad enhet. Det har jag dock mycket svårt att se. Den AR-satsning Apple gjort har man redan aviserat i form av plattformen ARkit, som ger utvecklare möjligheten att skapa fantastiska applikationer för IOS-enheter rent generellt. Men jag kan inte se hur en rent formmässigt begränsad typ av hårdvara som en smartphone skulle kunna tillföra någon ny dimension till AR, som vi inte redan känner till. Iphone 8 lär inte extraknäcka som ett par futuristiska glasögon eller ha en inbyggd holografisk projektor. Det handlar fortfarande om en telefon.

Visst, det kommer att dyka upp mängder av intressanta AR-applikationer till följd av ARkit. Och sensorer som ger enheten rumsuppfattning kan vara en väg att gå för att understödja AR-apparna i någon mån. Men Iphone 8 lär inte omkullkasta allt på området, även om Apple sannolikt kommer att försöka övertyga oss om den saken under lanseringseventet.

Dubbelkamera

Dubbelkameralösningen på baksidan av Iphone 8 kommer inte att ersätta en systemkamera, eller ens en bättre kompaktkamera. Däremot kan den säkerligen ge Galaxy S8 och andra mobila enheter en riktigt tuff match när det gäller mobilbilder. Lösningen med dubbla bakkameror lanserades redan med Iphone 7, och den enda riktigt stora nyheten med Iphone 8 lär bli att placeringen av linserna är vertikal istället för horisontell. Upplösningen ligger även fortsättningsvis på 12 megapixlar och enheten ska kunna spela in video i 4K. Några uppgifter om banbrytande nya komponenter för bakkameran har inte cirkulerat. Den större nyheten rör den så kallade ”selfiekameran” på enhetens framsida, som med hjälp av olika sensorer ska kunna avgöra sin position relativt till andra objekt i ett rum, något som också medger den ansiktsscanner som sannolikt lär användas för autentisering. Möjligen kan den funktionaliteten röra även bakkamerorna.

Arbetsminne/lagringsutrymme

Apple har aldrig saftat på med särskilt mycket RAM-minne i sina mobila enheter. Dels för att man inte anser att det behövs, dels för att det gör enheterna dyra. Det är rimligt att förvänta sig samma mängd arbetsminne som i dagens Iphone 7 Plus, det vill säga 3 GB. Vad gäller lagringsutrymmet så kommer Iphone 8 med största sannolikhet att komma med minst 64 GB.

Lansering/pris

Rykten om förseningar av Iphone 8 har kommit och gått och nu råder någon slags konsensus om att telefonen trots allt lär presenteras samtidigt som årets två andra nya Iphone-enheter, det vill säga 7S och 7S Plus. Huruvida den kommer att göras tillgänglig lika kvickt är dock en annan historia. Troligtvis innebär alla uppgifter sammantaget att man presenterar samtliga tre enheter i september, att man släpper de nya 7S-telefonerna på ett antal marknader runt 10 dagar efter det och att Iphone 8-släppet sedan följer framåt mitten av oktober. Enheten lär med största sannolikhet sälja slut kvickt och den som inte förhandsbokar riskerar att inte kunna få tag på ett exemplar förrän efter årsskiftet.

Apple vet att ta betalt. Och om Iphone 8 har de specifikationer som jag listat här ovanför, så finns alla möjligheter att ta rent ohemula priser för den. Enheten sägs bli den första att spränga 1000-dollarsvallen i USA, och med tanke på att det svenska priset oftast är betydligt högre, så är ett pris på runt 11 000 kronor långt ifrån osannolikt. Men jag ska för en gångs skull i den här texten utgå från min magkänsla. Känns inte 10 495 kronor som ett typiskt Apple-pris?

Utvalda inlägg
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page