top of page

Apple Carplay – halvfärdigt och buggigt

Jag bytte nyligen bil, och en av de finesser som jag hade sett mest fram emot att använda var Apples infotainmentlösning Carplay, en bilorienterad variant av IOS som speglar telefonen mot bilens instrumentpanel och ger smidig och trafiksäker tillgång till en handfull appar. Streamingtjänster, navigation, SMS, Imessage, Whatsapp… ja, och så AI-assistenten Siri, förstås. Klockren idé.

Men jösses, så dåligt det fungerar.

Det förvånar mig att det uppmärksammats så lite i techmedia hur dåligt Carplay fungerar. För det är nämligen inte bara min bil det handlar om.

Jag har ingen statistik, så det är förvisso anekdotisk bevisföring jag kommer med, men en enkel googling ger sökresultat på en mängd supportforum för både Apple och en rad billtillverkare som vittnar om att Carplay är vansinnigt buggigt och att många användare är djupt frustrerade.

Jag drar iväg ett par meddelanden till de två kompisar med Iphone som jag också vet har skaffat bilar med Carplay. En av dem kör en 2018 års Skoda Kodiaq och den andre rattar en lika ny VW Golf GTE. ”Hur upplever ni att Carplay fungerar? Tycker ni att det är buggigt?”

Svaren jag får är en direkt reflektion av mina egna problem.

- Ibland startar inte Carplay, trots att man satt i USB-sladden upprepade gånger. Trots att man testat med en ny sladd. Trots att man startat om både telefonen och bilen. Sedan fungerar det 15 gånger på raken, för att sedan bara vägra starta.

- Ibland startar Carplay, men vissa av apparna slutar att fungera efter ett tag. Ibland står Spotify bara och snurrar när man försöker plocka upp en spellista eller köra en specifik låt. Ibland spelas en annan låt än den man tryckt på. Ibland slutar appen bara att spela musik helt plötsligt. Ibland lägger navigationen bara av helt plötsligt. Ibland stänger Siri ned sig själv mitt i en fråga. Det bugger helt enkelt hårt.

Ibland kan man fixa de här problemen genom att rycka ur och sätta i USB-sladden igen. Ibland inte. Ibland måste man stanna och starta om bilen. Ibland hjälper inte ens det.

- Någon enstaka gång har bilarnas infotainmentsystem startat om mitt under färden.

Vi har alla olika bilmärken och olika Iphone-modeller. Och vi upplever ändå exakt samma sak.

Varför det här inte har uppmärksammats nämnvärt är oklart. Liksom vad som kan tänkas orsaka de här problemen.

En annan trist sak är det klena appstödet. Har Apple inte givit utvecklarna tillräckliga incitament att göra sina appar tillgängliga via Carplay? Jag saknar mängder av funktioner som borde finnas, inte minst lösningar i stil med Glympse eller Waze.

Till dess att vi får klarhet i både den saken och de till synes rätt omfattande problemen så ska jag bjuda på ett tips, som ibland löser upp låsningarna i Carplay: Plocka upp din telefon och döda alla appar. Ibland får det fart på ett system som tycks ha låst sig.

Utvalda inlägg
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page