top of page

Apple-lanseringens tre stadier

I höst väntas Iphone 7S, 7S Plus samt Iphone 8 lanseras. Och allt kommer att bli precis som vanligt. Reaktionerna efter en Apple-lansering har nämligen varje gång sedan millinieskiftet följt samma enkla trestegsprincip:

1. Besvikelse

2. Hån

3. Besatthet

I den hajp som omger Apple ungefär sedan Ipod lanserades glömmer många – både experter och vanliga konsumenter – att Apple är ett IT-företag som sysslar med mjukvara och hårdvara exklusivt utvecklade för varandra. Varken mer eller mindre. Det är Apples styrka. Det är Apples framgångsrecept. Det är Apples linje. Mjukvara. Hårdvara. Exklusivt utvecklade för varandra. Vänligen repetera tills det sitter. Att mjukvaran vet vad den har att göra med för hårdvara och vice versa innebär att produkterna kan göras driftsäkra, stabila och lättanvända på ett sätt som helt enkelt är omöjligt med öppnare ekosystem. Apple är inte och har aldrig varit någon stor innovatör. Man har aldrig teleporterat zebror till Jupiter eller ägnat sig åt forskning kring hårdvarugränssnitt för den mänskliga hjärnan. Däremot har Apple tagit intressanta koncept, som andra misslyckats att paketera tillräckligt bra, och gjort dem både snygga och användbara. Som det grafiska datorgränssnittet (Xerox låg långt före), som mp3-spelaren (Hej, Jens of Sweden) eller som den smarta telefonen (Tyvärr, Nokia).

Men i de senaste två decenniernas Apple-hajp glömmer många som sagt bort den saken. Mot bakgrund av det blir alla ALLTID besvikna efter ett Apple-event. Eftersom det Apple presenterat oftast inte är något annat än en IT-produkt i konsumentelektronik-segmentet, vars mjukvara är exklusivt utvecklad för hårdvaran. Låt oss titta närmare på de tre obligatoriska Apple-lanseringsfaserna:

1. Besvikelse

Det uttrycks redan mot slutet av varje lanseringsevent stor besvikelse på techbloggar och i sociala medier. Apple har ”inte levererat någonting nytt eller innovativt”, tycker man. Trots att Apple i princip aldrig gör det, så förväntar man sig ändå det (det enda stora undantaget är Apple Watch, som togs emot med glädje av både techpress och konsumenter, men som sedan ingen ville ha). Besvikelsens nästa fas är krigsrubriker och krönikor om att Apple är slut, samt en tillfälligt fallande Apple-aktie.

2. Hån

Nästa fas brukar ta vid efter två till tre dagar. Apple hånas då medelst diverse renderingar och skisser som driver gäck med produkterna man just lanserat. Spridningen sker företrädesvis på Twitter. Så småningom letar några av de roligare illustrationerna sig ut på Facebook, och till och med din kusin som är potatisbonde i Sveg har plötsligt en cynisk åsikt om Apple att dela med sig av. I det här skedet hävdar alla att man från och med nu ”kommer att skita i Apple”, vare sig man någonsin ägt deras produkter eller inte.

3. Besatthet

När de initiala reaktionerna lagt sig och techmedia börjat fokusera på annat än den senaste Apple-lanseringen, så börjar uppgifterna om rekordförsäljning att avlösa varandra. Folk som stod främst i cynikerledet och kastade bajs i fläkten har nu paradoxalt nog lagt en beställning på den nya Apple-produkten. Inom kort hakar fler på, och snart är det ett faktum. Den där nya Apple-produkten är faktiskt rätt najs, och nu vill alla ha den.

Ta chansen och följ den här utvecklingen i samband med nästa Apple-event, så får du se. Jag kan garantera att jag har rätt. Med det inte sagt att Apple alltid gör allting rätt eller bra varje gång. Men jag tror att riktig anledning till oro över att företaget skulle ha valt fel kurs är berättigad först den dag Apple på allvar försöker bli en innovatör i ordets rätta bemärkelse, alternativt väljer att öppna upp sitt ekosystem.

Utvalda inlägg
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page